ԳՄՕ–ն արդեն շրջապատում է մեզ. ԳՄՕ մթերքների «սև ցուցակը»
Չնայած բազմաթիվ սահմանափակումներին, գոյություն ունեն մթերքներ, որոնք արդեն պարունակում են ԳՄՕ, կամ դրանց մեջ ավելի դյուրին է ներարկել ԳՄՕ։ Օրինակ, հանգիստ կարելի է «խաչասերել» են ենթարկվում այնպիսի սննդամթերքներ, ինչպիսիք են սոյան, որը մտնում է երշիկեղենի, լեցիտինի, տոֆու պանրի, չոր կաթի, սոյայի սոուսի և նույնիսկ անուշեղենի և շոկոլադի բաղարդության մեջ։
Այդ իսկ պատճառով շոկոլադ գնելուց առաջ պետք է ստուգել, թե ինչից է այն պատրաստած` սոյայից, թե կակաոյից։ Դյուրին է ենթարկվում մոդիֆիկացման նաև հնդկացորենը (հում և պահածոյացված, հնդկացորենի ալյուրի, հացի, թխվածքաբլիթների, չորահացերի կազմում), կարտոֆիլը (ինքը` բանջարեղենը, դրա օսլայի օգտագործումը մսամթերքում, մրգախյուսերում, տոմատի մածուկներում, հրուշակեղենում), բրինձը (ինչպես նաև բրնձի ալյուրի, պատրաստի նախաճաշեռրի, թխվածքեղենի կազմում), բազուկը։ Ոչ պակաս ԳՄՕ են պարունակում լոլիկները, դդմիկները, ճարճատուկը, պապայան։
Եթե խոսենք պատրաստի սննդամթերքների մասին, ապա ամենից շատ ԳՄՕ է պարունակում երշիկեղենը, մսային կիսաֆաբրիկատները, պաղպաղակը, չիպսերը, սուոսները, արագ պատրաստման սննդամթերքը։
Միաժամանակ, կան մթերքներ, որոնք գործնականորեն հնարավոր չէ միացնել գենետիկորեն մոդիֆիկացված օրգանիզմների հետ։ Օրինակ, հնդկաձավարը, որը հանգիստ կարելի է օգտագործել սննդի մեջ։ Հարկ է նաև հիշել, որ դա չի նշանակում, թե բոլոր մթերքներն են պարունակում ԳՄՕ, ամեն ինչ կախված է արտադրողից և նրա բարեխղճությունից։ Թեև փաթեթավորումների վրա առկա է «առանց ԳՄՕ» նշումը, դրան 100 տոկոսով հավատալ չի կարելի։ Քանի որ ժամանակակից փորձաքննություններն ապացուցում են, որ նույնիսկ այդպիսի գրառումներով մթերքներում են հանդիպում գենային ինժեներիայի օրգանիզմներ։