Վիտամինները հարկավոր են իմունային, սիրտ–անոթային, մկանային, մարսողական և նյարդային համակարգի նորմալ աշխատանքի, ինչպես նաև տարբեր ինֆեկցիաների կանխման համար։ Վիտամիններից է կախված մաշկի, մազերի, աչքի ցանցաթաղանթի, հոդերի, ջլերի, ոսկորների և արյունատար անոթների վիճակը։ Դրանք նպաստում են ածխաջրերի և ճարպերի քայքայմանը։ Վիտամիններից շատերը նաև հակաօքսիդանտներ են։
Վիտամինները նպաստում են օրգանիզմում կարևորագույն քիմիական ռեակցիաների ընթացքին, առանց որոնց հնարավոր չէ օրգանիզմի նորմալ գործունեությունը: Սակայն դրանք անհրաժեշտ են ամենանվազագույն քանակով` օրական 2-ից մինչև 60-80 միլիգրամ: Ամենից շատ հարկավոր է օգտագործել C վիտամին, ամենաքիչը` B խմբի վիտամիններ:
Չի կարելի թերագնահատել վիտամինների օգուտը: Այսպես, A վիտամինի պակասը կարող է հանգեցնել ատամների, ոսկորների, տեսողության, մաշկի և իմունիտետի հետ կապված խնդիրների, որոնցից խուսափելու համար հարկավոր է օգտագործել A վիտամին պարունակող սննդամթերք:Դրանք են լյարդը, յուղոտ տեսակի ձկնեղենը, ձվի դեղնուցը, ինչպես նաև անարատ կաթն ու պանիրը, հացի և շիլայի որոշ տեսակները, գազարը, ծիրանը և քաղցր կարտոֆիլը, կաղամբը և սպանախը:
В խմբի վիտամինները շատ կարևոր են մեծ թվով կենսական օրգանների նորմալ աշխատանքի համար։ Դրանք, մասնավորապես, կարևոր են սիրտ–անոթային, մկանային, նյարդային համակարգերի, մարսողական օրգանների գործունեության համար։ В խմբի վիտամիններն անհրաժեշտ են հակամարմինների առաջացման և հեմոգլոբինի (էրիթրոցիտներում գտնվող սպիտակուց, որը թթվածինը թոքերից «տեղափոխում է» դեպի հյուսվածքներ), ածխաջրերի և ճարպերի քայքայման, նոր սպիտակուցների յուրացման և արտադրման, ինչպես նաև էրիթրոցիտների ձևավորման և ԴՆԹ–ի վերարտադրության համար։
Առանց В խմբի վիտամինների մեզ սպառնում է անքնություն, լացկանություն, դյուրագրգիռ վիճակ, աշխատունակության նվազում, գլխի և մկանային ցավեր, դերմատիտ, սակավարյունություն, հավասարակշռության կորուստ, հալյուցինացիաներ, հիշողության կորուստ և անգամ թուլամտություն։
Այդ պատճառով մարդիկ անպայման պետք է օգտագործեն В խմբի վիտամիններ պարունակող սնունդ` ամբողջահատիկներ, ձու, պասային և օրգանական միս, ընկուզեղեն, ձավարեղեն, լոբազգիներ, ենթամթերք, ավոկադո, բրոկոլի, սունկ, բանջարեղեն։
С վիտամինը կարևոր հակաօքսիդանտ է, այն նպաստում է կոլագենի, սպիտակուցի առաջացմանը, որն էլ իր հերթին պատասխանատու է մաշկի, ջլերի, հոդերի և արյունատար անոթների վիճակի համար։ Այս վիտամինի պակասը կարող է օրգանիզմում հանգեցնել բազմաթիվ խախտումների և հիվանդությունների։ Կարող են մասնավորապես առաջանալ մկանային ցավեր, ապատիա, թուլություն, լնդերի արյունահոսություն, սրտի հիվանդություններ, աղեստամոքսային տրակտի խանգարումներ։
Այս բոլոր հիվանդություններին հնարավոր է դիմակայել` օգտագործելով С վիտամինով հարուստ մթերք` թարմ բանջարեղեն և միրգ, հատկապես` ցիտրուս, կիվի, տարատեսակ հատապտուղներ, բրոկոլի, բրյուսելյան և ծաղկակաղամբ, թթու կաղամբ, բուլղարական պղպեղ, կանաչ բանջարեղեն, լոլիկ, մասուր։
D վիտամինը երեխաների մոտ կանխում է ռախիտի առաջացումը, իսկ մեծահասակների մոտ` օստեոմիելիտի զարգացումը։
Այս վիտամինը հարկավոր է կալցիումի յուրացման համար, որն առանցքային դեր է խաղում ամուր ոսկորների ձևավորման գործում։ D վիտամինի լավագույն աղբյուրն է ճարպոտ ձուկն ու ձկան յուղը։
Եվս մի հակաօքսիդանտ է Е վիտամինը ։ Այն մեծ քանակով առկա է ցորենի յուղում, բուսական յուղերում, ընկույզում և արևածաղիկում։ Е վիտամինի դեֆիցիտ գրեթե չի հանդիպումը։
Արյան մակարդելիության և ամուր ոսկորների ձևավորման գործընթացում կարևոր դեր է խաղում նաև K վիտամինը, որն առկա է կանաչեղենում, բրոկոլիում, ծաղկակաղամբում, բրյուսելյան կաղամբում, ձկան մեջ, լյարդում, մսի և հավկիթի մեջ։ K վիտամինի դեֆիցիտ ևս շատ քիչ է հանդիպում։